Imane ging op uitwisseling naar Zuid-Korea

Imane vertrok voor het eerst alleen naar het buitenland om een semester in Zuid-Korea te studeren. Een droom die uitkwam en een onvergetelijke ervaring die haar leerde op eigen benen te staan.
Geschreven door Imane
Chuncheon, Zuid-Korea
Lees het verhaal van Imane in Zuid-Korea

Op mijn 16e ontdekte ik een Koreaanse dramaserie op YouTube en sindsdien ben ik me gaan verdiepen in de wereld van Koreaanse entertainment en cultuur. Hoe meer ik leerde over de cultuur, hoe sterker mijn verlangen werd om het land zelf te ervaren. Ik keek veel video's van studenten over hun ervaringen in Korea en raakte geïnspireerd om mijn eigen avontuur daar te beginnen.

“Ik leerde om op mezelf te vertrouwen, helemaal aan de andere kant van de wereld, zonder mijn vrienden en familie om me heen.”

Hoe heb je je voorbereid?

Als onderdeel van mijn opleiding European Studies aan de Haagse Hogeschool moest ik een semester in het buitenland studeren. Ik kon mijn top 5 landen opgeven en kreeg uiteindelijk geweldig nieuws: ik mocht naar mijn eerste keuze, Korea!

De voorbereidingen begonnen meteen. Ik zorgde ervoor dat al mijn documenten in orde waren, regelde vliegtickets en vroeg mijn studentenvisum aan. Daarnaast had ik het geluk dat ik een kamer kreeg toegewezen op de campus en dus niet zelf op zoek hoefde.

Hoe heb je het betaald?

Ik had me goed ingelezen in de kosten van een uitwisseling. Ik kreeg 2 beurzen naast mijn studiefinanciering: het Hogeschoolfonds en het Dr. Kruisinga Fonds. Dit maakte een groot verschil!

Het leven in Korea bleek trouwens ook nog eens goedkoper dan in Nederland. Buitenshuis eten, inclusief in de schoolcafetaria, was vaak voordeliger dan zelf koken. Soms kon ik zelfs maaltijden vinden voor minder dan € 5. Daardoor kon ik volop genieten van de Koreaanse keuken, zonder me al te veel zorgen te maken over mijn budget.

Hoe was je eerste week?

Mijn uitwisseling was mijn eerste lange reis zonder mijn familie of vrienden, dus het was een emotioneel afscheid. Het moment dat ik het vliegtuig instapte en het beeldscherm zag waarop mijn vlucht naar Zuid-Korea werd gevolgd, voelde echt onwerkelijk.

Bij aankomst had ik het gevoel dat ik in een droom was beland – alles wat ik de afgelopen jaren op mijn schermen had gezien, werd nu ineens mijn werkelijkheid. Maar al snel kwam de eerste uitdaging: de taalbarrière. Het was best lastig om met het vliegveldpersoneel in het Engels te communiceren, wat stress gaf bij het vinden van vervoer.

Ook was het in de eerste week een uitdaging om eten zonder vlees te vinden, omdat ik alleen halalvlees eet. In Chuncheon, de stad waar ik studeerde, was dat soms best moeilijk, maar ik leerde al snel hoe ik ermee om kon gaan.

Hoe zag je leven in het buitenland eruit?

Het leven in Korea was geweldig! Mijn campus lag omringd door prachtige bergen, wat zorgde voor een heerlijke, rustgevende sfeer. In de weekenden gingen mijn vriendinnen en ik eropuit naar steden zoals Seoul en Busan. De universiteit organiseerde ook regelmatig gratis excursies voor ons als internationale studenten, wat een kans was om meer van het land te zien.

Vrienden maken ging vrij gemakkelijk. Ik vormde een hechte vriendengroep die dezelfde interesses en waarden deelde. Samen hebben we zoveel leuke momenten gehad, die we natuurlijk ook vastlegden in photobooths!

Ik ontdekte ook hoe ik oplossingsgericht kan denken, bijvoorbeeld bij het vinden van eten zonder vlees of het overwinnen van de taalbarrière. Ik gebruikte vertaal-apps en leerde handige zinnetjes. Ook volgde ik basis Koreaanse lessen, wat me hielp om beter te communiceren.

Wat is het leukste en het minst leuke aan je ervaring?

Het minst leuke aan mijn tijd in Zuid-Korea waren de hoge prijzen voor fruit. Een bak druiven kon wel € 12 kosten in de supermarkt.

Het schoolfestival op mijn universiteit was een van de hoogtepunten. In Korea wordt dat groots gevierd. Ik had de kans om populaire artiesten zoals Chungha live te zien optreden. Daarnaast heb ik verschillende plekken bezocht waar bekende Koreaanse dramaseries zijn gefilmd en zelfs een bekende danstrainer uit de Zuid-Koreaanse entertainmentindustrie ontmoet!

De unieke cafés, de convenience stores, en al het heerlijke eten zoals bibimbap mis ik elke dag nog. En de mensen zien er zo stijlvol uit! Korea voelde als een totaal andere wereld, maar een die perfect bij me paste.

Welke tips kun je geven?

  1. Leer het Koreaanse alfabet: Dit maakt een groot verschil. Omdat er veel woorden uit het Engels gebruikt worden, kun je borden, banners en menukaarten beter begrijpen. En het kost niet veel tijd!
  2. Bereid je voor op avontuur: Doe zoveel mogelijk en grijp elke kans aan! Zo voorkom je dat je spijt krijgt van dingen die je niet hebt gedaan als je terug bent in Nederland. Neem deel aan activiteiten en excursies, ook al betekent dit dat je soms je slaap moet opofferen.
  3. Neem Nederlandse snacks mee. Je gaat er naar geheid naar verlangen en het is super leuk om ze te delen met medestudenten, vrienden en docenten.

Waarom raad je een buitenlandervaring aan?

Studeren in het buitenland helpt je echt uit je comfortzone te stappen en te ontdekken wat je allemaal kunt bereiken als je zo'n grote stap zet. Je maakt vrienden over de hele wereld en proeft nieuwe culturen. Je wordt zelfverzekerder doordat je leert omgaan met onbekende situaties.

En geloof me, je zult herinneringen en verhalen hebben die je je hele leven nog kunt navertellen – zelfs als je later oud en grijs bent. Dus waar wacht je nog op? Ga ervoor en maak je droom waar!

Stel een vraag aan Imane

Lees meer stories over