Stage op een zonnig eiland

In haar eentje besloot Danique naar Bonaire te gaan, een eiland waar ze nog nooit was geweest. De eerste weken waren dan ook best pittig, toch had ze het voor geen goud willen missen.
Geschreven door Danique
Kralendijk, Bonaire
Lees het verhaal van Danique in Kralendijk

Ik heb de keuze gemaakt om in mijn eentje op 19-jarige leeftijd te vertrekken naar een tropisch eiland waar ik totaal niet bekend was. Wonen op Bonaire klinkt als een droom: helder blauw water, witte stranden en palmbomen. Ik kan je zeggen, dit is het ook zeker, maar het zal ook zeker niet altijd makkelijk zijn.

“Iedereen moet naar het buitenland kunnen. Het is een ervaring die je de rest van je leven meedraagt.”

In de eerste week moet ik mijn draai op het eiland nog heel erg zien te vinden. Gevoelens als heimwee en eenzaamheid komen hier ook bij kijken. Dit is dan ook het minst leuke wat ik heb meegemaakt, maar ook hier leer je van en word je een sterker persoon van.

Gelukkig word er op Bonaire goed Nederlands en Engels gepraat. En omdat het zo'n klein eiland is vind je de andere stagiaires en breakers snel genoeg die allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Ik heb er vrienden aan overgehouden die ik nu nog dagelijks spreek!

Met een lach op mijn gezicht denk ik terug aan een ontzettend leuke tijd op Bonaire. Hele dagen op het strand met vrienden, snorkelen, uit eten gaan, rondjes rijden op de scooter en nieuwe strandjes ontdekken, op bezoek bij de welbekende midgetgolfbaan en de ezelopvang en natuurlijk niet te vergeten waarvoor ik naar Bonaire kwam; héél hard werken op mijn stageplek. Wat aan het begin heel erg wennen is door de hoge temperaturen.

Voorbereiding

Naar het buitenland gaan vraagt natuurlijk ook voorbereiding. Het begon met het zoeken van een stageplek, vervolgens het zoeken van huisvesting (wat ook een uitdaging is op afstand), in mijn geval alle papieren voor school in orde maken, het aanvragen van een VOG, het stopzetten van de studenten ov, het aanvragen van de uitwonende beurs, maar ook zaken zoals reisverzekering en zorgverzekering zijn zeker niet onbelangrijk!

Dan komt natuurlijk het moment dat alles wel heel officieel wordt en dat je een vliegticket boekt naar jouw bestemming en begint met het inpakken van je koffer.

Financiering

Een buitenlandervaring kost veel geld. Het wonen op een eiland is dan ook zeker niet goedkoop. Lees: de Albert Heijn maar dan twee keer zo duur. Vooraf geld sparen is zeker aan te raden.

Ook raad ik aan gebruik te maken van giften vanuit de overheid (vergoeding OV en uitwonende beurs), indien jij voldoet aan de voorwaarden ontvang jij maandelijks dit geld.

Omdat er geen huisvesting geboden werd vanuit mijn stage, moest ik ook huur betalen. Ik ontving een stagevergoeding waarvan ik bijna mijn gehele huur kon betalen. Ik heb het eiland dus niet rijk verlaten qua geld, maar wel qua ervaring.

Waarom naar het buitenland?

Mijn tip voor studenten die ook naar het buitenland willen gaan is: niet twijfelen en gewoon doen, jij kan dit! Door deze stage heb ik voornamelijk geleerd dat ik nog meer doorzettingsvermogen heb dan dat ik zelf dacht.

Ik was niet van plan om mijn stage vroegtijdig af te breken en terug naar Nederland te gaan. Ik wilde het zo graag afmaken en uiteindelijk is het natuurlijk wat je er zelf van maakt tijdens jouw tijd in het buitenland.

Dit is een ervaring die je je leven lang mee neemt en waar je ontzettend veel van leert. Daarom vind ik dat iedereen de kans moet krijgen en nemen om voor studie, stage of tussenjaar naar het buitenland te gaan!

Lees meer stories over