Toelatingseisen studie buitenland
Neem contact op
De toelatingseisen voor studies in het buitenland verschillen per land en per opleiding. De buitenlandse onderwijsinstelling beslist altijd zelf of je met jouw diploma wordt toegelaten. Neem daarom contact op met de onderwijsinstelling van jouw keuze.
Vraag in ieder geval:
- wat hun toelatingseisen zijn;
- of je een taaltoets moet doen;
- of je kunt worden toegelaten met jouw Nederlandse diploma;
- welke officiële documenten nodig hebt voor je aanmelding.
In veel gevallen heb je (een aantal van) deze officiële documenten nodig voor je aanmelding bij een buitenlandse onderwijsinstelling:
- je diploma of een gewaarmerkte kopie daarvan;
- een vertaling van je diploma of een diplomabeschrijving;
- een statusverklaring van je diploma;
- een Europass-certificaatsupplement van je mbo-diploma.
Opleidingsniveaus
Je bachelor in het buitenland doen
Met jouw Nederlandse vwo-diploma kun je in de meeste landen beginnen aan een bacheloropleiding. Heb je een havo- of mbo-diploma? Dan verschilt het per land en per opleiding of je wordt toegelaten tot een bacheloropleiding. Neem contact op met de buitenlandse onderwijsinstelling over hun toelatingseisen.
Een associate of foundation degree in het buitenland
Wil je graag naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Hong Kong of Australië? En word je daar niet toegelaten tot een bacheloropleiding? Dan is een associate degree misschien iets voor jou. In het Verenigd Koninkrijk noemen ze dat een foundation degree.
Een associate of foundation degree is een tweejarige opleiding die je kunt vergelijken met de eerste 2 jaar van het hbo. De toelatingseisen voor zo’n opleiding kunnen minder streng zijn dan die voor een hbo-bachelor. Neem contact op met de buitenlandse onderwijsinstelling over hun toelatingseisen. Of lees meer over associate degrees (in het Engels).
Je master in het buitenland doen
De meeste masteropleidingen in het buitenland laten je wel toe met een Nederlands bachelordiploma. Neem contact op met de buitenlandse onderwijsinstelling over hun toelatingseisen.
Na een hbo-bachelor
Heb je een hbo-bachelor en laat de buitenlandse masteropleiding je niet toe? Dan kun je er op wijzen dat jouw hbo-diploma in Nederland een erkende graad is en wel toegang geeft tot masteropleidingen. Gebruik hiervoor het diplomasupplement. Dat krijg je standaard bij je hbo-bachelor. Zo niet, dan kun je het aanvragen bij je Nederlandse onderwijsinstelling.
Na een wo-bachelor
Heb je een wo-bachelor en laat de buitenlandse masteropleiding je niet toe? Misschien komt dat omdat bacheloropleidingen in het buitenland vaak 4 jaar duren. In Nederland meestal 3 jaar. Wijs er dan op dat het startniveau in Nederland heel hoog is. Je hebt namelijk niet 12, maar 13 jaar onderwijs gevolgd voordat je aan de wo-bachelor begon.
Een diplomasupplement kan helpen om je niveau aan te tonen. Dat krijg je standaard bij je wo-bachelor. Zo niet, dan kun je het aanvragen bij je Nederlandse onderwijsinstelling.
Deel van je studie in het buitenland doen
Wil je een deel van je studie in het buitenland doen? Doe je mee aan een exchange-programma of organiseer je het zelf? Dat maakt namelijk verschil voor je toelating.
Via een uitwisseling
Doe je mee aan een exchange-programma? Dan is je toelating over het algemeen al geregeld in de afspraken die jouw onderwijsinstelling heeft gemaakt met de buitenlandse opleiding.
Zelf organiseren
Heeft jouw Nederlandse onderwijsinstelling geen afspraken met de buitenlandse opleiding waar jij naartoe wil? Neem dan contact op met de buitenlandse onderwijsinstelling over hun toelatingseisen.
Taaltoets
Om je taalniveau aan te tonen bestaan er erkende toetsen voor de verschillende talen. Vraag bij jouw buitenlandse opleiding welke zij accepteren. En welke score je minimaal moet halen om toegelaten te worden.
Engels
Om je niveau van Engels aan te tonen kun je verschillende toetsen doen. Dit zijn de bekendste (websites in het Engels):
IELTS
TOEFL
Cambridge English
Pearson Test of English Academic
Spaans
Heb je een certificaat ‘Spaans als vreemde taal’ (DELE – intermedio niveau B2), dan is dat over het algemeen voldoende. Een taalcertificaat kun je behalen aan het Instituto Cervantes in Utrecht.
Frans
Je niveau Frans kun je aantonen met een DALF-toets (Diplôme Approfondi de Langue Française). Je kunt deze afleggen bij de Alliance Française.
Duits
Soms is een havo- of vwo-diploma met Duits voldoende. In andere gevallen moet je een aparte taaltoets maken, bijvoorbeeld:
- TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache)
- Goethe-Zertifikat van het Goethe-Institut
- DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang)
Je leest er alles over bij het Duitslanddesk.
"Er gaat een compleet andere wereld voor je open als je in het buitenland studeert, dus ik zou die kans zeker niet missen!"